Het ecologische bloemenveld: Bloementeelt op een natuurlijke manier
Ecologische Bloemen Telen
De aanleg van het veld
Het eerste pioniers-veldje (200 m2) dat we aanlegden was voorheen een weiland. Omdat we snel wilden starten en de bestaande ecologie zoveel mogelijk in stand wilden houden, zijn de bedden aangelegd op de zogenaamde no-dig manier: Stukken karton en daarop aarde vermengd met biologische stalmest van de koeien van de Eemweide-boerderij. Op de aarde is een laag biologische compost aangebracht. Daarin zijn de thuis opgekweekte zaailingen geplant. Al snel groeiden ze uit tot prachtige planten, waar honderden bloemen van geoogst werden.
Inmiddels is er ook een tweede veld (2000m2). Dit veld kregen we in de zomer en was door de boer omgeploegd. Dit hebben we ingezaaid met groenbemesters. Zij zorgen er met hun wortels voor dat de bodem losser wordt, dat er voeding in de bodem komt en ze trekken veel vlinders en insecten. In het najaar is een deel daarvan ondergewerkt met een kleine tuinfrees, zodat er geen zware machines de losse aarde weer vast konden rijden. Daarna zijn we begonnen met de aanleg van bedden. Daarin staan vaste biologische planten. Ook zitten er honderden biologische bloembollen in de grond en de eerste winterharde zaden zijn opgekomen.
Op instagram is te volgen hoe we het land bewerken, hoe de bloemen groeien en het veld zich ontwikkelt. Je kunt je ook inschrijven voor de nieuwsbrief.
Zoeken naar balans
De reguliere bloementeelt heeft helaas een enorme negatieve impact op onze aarde (lees meer). Mijn missie is om te kunnen genieten van bloemen die juist een bijdrage leveren aan de aarde. Hoe dan?
Door op ecologische manier te telen. Dat betekent dat de bloemen groeien op natuurlijke wijze en daarbij een bijdrage leveren aan de biodiversiteit.
De bloemen groeien op in biologische compost, geen kunstmatige mest. Ik gebruik geen bestrijdingsmiddelen en zeker geen gif. Onkruid schoffel ik weg als het de groei van de bloemen in de weg staat. Veel planten die we onkruid noemen, hebben overigens een belangrijke functie voor insecten en daarnaast prachtige bloemen! Dus een piekfijn, onkruidvrij veld zul je bij mij niet vinden.
Natuurlijk word ik ook niet blij als er een luizenplaag op de bloemen afkomt, of als de slakken alle jonge plantjes opeten. Daarom zoek ik naar antwoorden in de natuur. Ik plant veel meer planten dan ik ga oogsten, zodat ze zaden aan de vogels kunnen geven, die weer slakken eten. En ook zodat ik niet in de stress schiet als slakken of rupsen aan de plantjes knabbelen. Een combinatie van bloemen naast elkaar zorgt er voor dat luizen niet langskomen. Andere bloemen trekken juist insecten aan die de plaagdieren opeten.
Waar ik de komende jaren naar ga streven, is dat de natuur op mijn veld in balans is. Dat elk dier zijn plek heeft in de natuurlijke kringloop. De film: The Biggest Little Farm is voor mij een enorme inspiratie. Hoe vaak ik ook denk dat ik liever geen slakken zie… ze hebben een belangrijke functie, want zij zijn de vuilnismannen van de tuin en zetten oude plantenresten om in nuttige stoffen voor nieuwe planten. En zo bouw ik aan een tuin waarin de dieren en de planten in harmonie met elkaar leven.
En verder…
Werk ik zo duurzaam mogelijk:
Water geef ik in periodes van droogte met een druppelsysteem bij de plant, zo efficiënt mogelijk.
Ik pluk op bestelling en voor abonnementen, waardoor er weinig bloemen verloren gaan.
Afval wordt gescheiden en organisch materiaal gaan op de composthoop.
De bloemen bezorg ik lokaal in Amersfoort zoveel mogelijk met de bakfiets.
Ik recycle oude materialen voor verpakkingen en koop graag bij de kringloop mijn vazen en andere materialen.
De bloemen verpak ik in gerecycled papier.
Mijn drukwerk is gemaakt op papier van bermgras.
Zakjes bloemenvoeding lever ik niet, wel de gratis tip om een beetje suiker of baking soda in je vaas te doen 🙂
Help je mee de aarde én je huis een beetje mooier te maken? Neem een abonnement! Ook voor duurzame ondernemers erg aantrekkelijk.